Stemmer fra Dansk Talentakademi – Forfatter Caroline Stadsberg
Caroline tog sine drømme alvorligt, da hun startede på Dansk Talentakademi
Dansk Talentakademi blev stedet, hvor Caroline Stadsbjerg for alvor gav sig selv lov til at skrive – og tro på det. I dag er hun aktuel med sin anden roman og skriver hun om alt fra kærlighed til aktivisme i dystopiske fremtidsverdener
En bog om kannibaler. En om elvere. Og et arbejdsliv som psykolog, hvor hun gør plads til det kreative. Caroline Stadsbjerg har skabt sin egen vej – og det hele begyndte for alvor, da hun gav sig selv lov til at tage sin passion alvorligt.
Hun voksede op i Skave, flyttede til Aarhus for at studere psykologi – men det var i Holstebro, på Dansk Talentakademi, at hun fandt modet, retningen og fællesskabet til at skrive sin første bog Carnivora færdig. Den blev starten på et forfatterskab, som i dag tæller to udgivelser – og en hverdag, hvor én dag om ugen er sat af til forfatterarbejde ved siden af jobbet som erhvervspsykolog.
“Det vigtigste, jeg tog med mig fra Dansk Talentakademi, var følelsen af, at det er okay at prioritere det kreative. At det ikke bare er noget man gør i fritiden – men noget, man gerne må tage seriøst.”
At vælge det kreative og tage det alvorligt
Caroline voksede op i Skave i Vestjylland. I en omgangskreds, hvor halvdelen spillede håndbold, valgte hun noget andet. Hun læste bøger, malede med sin bedstefar og dansede på balletskolen i Holstebro – og det var netop derfra, hun kendte til Dansk Talentakademi.
“I min familie handlede det ikke om at beslutte sig for, hvad man skulle bruge det til. Det handlede om at have muligheder. Min mor tog os med på biblioteket og viste os alt det, man kunne. Jeg er virkelig glad for, at jeg vidste, at Dansk Talentakademi fandtes. Det gjorde det nemmere at tage det kreative valg”.
Det var dog først under psykologistudiet i Aarhus, at hun aktivt opsøgte det kreative fællesskab igen. Universitetet føltes tungt og lidt kedeligt, og da hun deltog i en skrivekonkurrence og blev udvalgt som én af de ti vindere, fik hun blod på tanden. Måske var det her ikke bare en hobby – måske kunne det blive mere.
Hun søgte ind på Dansk Talentakademis forfatterlinje og kom med i en mentorordning. Det blev et fagligt ståsted – og en ny måde at tage sig selv alvorligt på som skrivende menneske.
“Det var et sted, hvor man skulle møde op og være forberedt. Hvor der var nogen, der forventede noget af mig – ikke bare mig selv. Det gjorde det mere forpligtende, men også meget mere sjovt og motiverende.”
Sparringen på Dansk Talentakademi handlede ikke kun om idéer og inspiration – men også om, hvordan man helt lavpraktisk skriver, strukturerer og færdiggør en roman. Caroline lærte, hvad der driver et plot frem, og hvordan man arbejder med tekst over tid.
Romaner om kannibaler og elvere – i fremtidige verdener
Caroline skrev sin debutroman Carnivora færdig under sit forløb på Dansk Talentakademi og valgte at holde bogens reception på skolens campus. Det føltes som det helt rigtige sted.
På campus i Holstebro mødte Caroline et kreativt miljø, hvor unge fra hele landet samles om deres kunst. Stemningen er både fokuseret, fri og inspirerende, og netop dén kombination gjorde indtryk.
“Jeg ville gerne holde receptionen et sted, der var trygt, velkendt og kreativt – et sted, jeg kunne invitere andre ind i. Hvis man ikke selv er en del af kreative miljøer, møder man det sjældent. Men Dansk Talentakademi kan noget særligt, og det ville jeg gerne dele.”
Hendes første roman, Carnivora, foregår i en dystopisk verden, hvor en særlig menneskeart – homo cibus – avles og slagtes til konsum. Bogen kredser om moral, empati og systemtænkning, og stiller skarpt på gråzonerne i vores egen kødindustri. Hovedpersonen Hannah må tage stilling til sit ståsted, da hun konfronteres med både kærlighed, aktivisme og brutale afsløringer.
“Carnivora er en roman, der stiller svære spørgsmål. Den handler om at vågne – og om, hvad det koster,” fortæller Caroline.
Hendes anden bog, Moder Jords Døtre, tager udgangspunkt i nordiske elverfortællinger, men vender fortællingerne på hovedet. I Carolines univers har kvinderne taget magten tilbage. Det er et barskt, kærligt og radikalt kvindesamfund, der undersøger køn, natur og fællesskab – og hvad det kræver at bevare det.
“Jeg interesserer mig meget for moral og etik – og jeg kan godt lide at undersøge det i en fiktiv verden. Det gør det mindre konfronterende. Jeg elsker fremtidsfortællinger og ’hvad nu hvis’-scenarier. Det er en måde at belyse vores nutid på – at samle brikker fra samfundet og lægge dem på nye måder.”
Et råd til andre: Lev lidt delusional
“Jeg har bare besluttet mig for, at jeg skal være forfatter. Det handler ikke nødvendigvis om, hvor dygtig du er, når du starter – men hvor dygtig du kan blive.”
Caroline opfordrer andre unge med kreative drømme til at tage sig selv alvorligt og finde nogen at spejle sig i.
“Dyrk det og kræv det. Se det som en gave, du giver dig selv. Find nogen, der kan hjælpe dig med at holde fast, blive dygtigere, komme i mål. Insistér på dig selv – det må man godt.”
Man må gerne drømme stort
Det, Caroline i dag ser tilbage på med størst taknemmelighed, er følelsen af, at Dansk Talentakademi gjorde det muligt at tage drømmen seriøst – og holde fast, selv når det var svært.
Da hun sendte sin første roman ud i verden, fik hun over 20 afslag fra forlag. Men hun blev ved, redigerede bogen og sendte den igen.
“Man må gerne tage sig selv og sine drømme alvorligt. Det er ikke noget, man altid får at vide i andre sammenhænge. Særligt ikke, når det handler om noget kreativt – det kan hurtigt blive stemplet som urealistisk eller naivt. Men på Dansk Talentakademi bliver man mødt med en anden energi. Der bliver det muligt. Man bliver hjulpet på vej, får sparring og bliver en del af et miljø, hvor man faktisk må ville noget med sin kunst.”
I dag er det samme bog, Carnivora, som snart udkommer på tysk. Romanen, der blev skrevet færdig på Dansk Talentakademi, skal nu finde nye læsere i et andet land.
“Det er ret vildt. For fire år siden prøvede jeg at manifestere det liv, jeg har nu – uden at have fået noget antaget endnu. Og nu er jeg her. Det føles både uvirkeligt og helt rigtigt.”
Og netop det med at turde drømme stort – og tage drømmen alvorligt – er noget Caroline forbinder med sin tid på Dansk Talentakademi.
“Der er lidt stjernedrys over Dansk Talentakademi. Det er et sted med luft og plads og kreativ energi. Man bliver mødt af en stemning, der siger: det må du godt. Du må gerne ville det her. Jeg gad godt være lidt ung igen og gå der. Det er virkelig et nice sted.”
Stemmer fra Dansk Talentakademi
Denne artikel er første del af portrætserien “Stemmer fra Dansk Talentakademi” – en række interviews med tidligere elever, der på hver deres måde har taget deres kreative talent med sig videre.
Nogle følger en kunstnerisk karriere, andre bruger erfaringerne i helt andre retninger. På Dansk Talentakademi handler det ikke kun om kunst – men også om personlig udvikling, mod og at tage sig selv alvorligt.
Caroline Stadsbjerg er den første ambassadør i serien.
Om Caroline Stadsbjerg
- Født i 1994, opvokset i Skave ved Holstebro.
- Uddannet psykolog fra Aarhus Universitet.
- Har gået på Writers Academy og været tilknyttet Dansk Talentakademis Forfatterlinje.
- Debuterede med romanen Carnivora – en dystopisk fortælling om empati, kødindustrien og moral, hvor en særlig menneskeart opdrættes til konsum.
- Aktuel med sin anden bog med titlen Moder Jords Døtre – en fantasyfortælling inspireret af nordiske elvermyter, hvor kvinderne har taget magten tilbage.
- Bor i Aarhus og arbejder som erhvervspsykolog fire dage om ugen og forfatter én dag om ugen.
- Hun deler ud om sit forfatterskab og processen med at skrive og udgive bøger på sin instagram-konto: @carolinestadsbjerg