Unge filmskabere i Holstebro arbejder med film som professionelle

Elever fra filmlinjen arbejder med professionelt lyddesign

På filmlinjen på Dansk Talentakademi arbejder de professionelt med lyd. Med færchfondens støtte har de fået mulighed for at benytte udstyr, der afspejler filmbranchens standarder. Og så har de lige haft et særligt sound design forløb med Símun Mohr, en erfaren lyddesigner fra film- og tv-branchen

På Dansk Talentakademi har unge kreative mulighed for at arbejde med filmproduktion på højt niveau. Med støtte fra Færchfonden har eleverne på filmlinjen fået adgang til professionelt udstyr, som matcher standarderne i filmindustrien.

Senest har de også gennemført et særligt sound design-forløb med Símun Mohr, en erfaren lyddesigner fra film- og tv-branchen. Han underviser på filmlinjen og så har han blandt andet lavet lyddesignet til den omtalte dokumentarserie ”Den Sorte Svane”, som blev vist på TV2 henover sommeren.

“De fleste er ikke klar over, hvor meget arbejde der ligger i at skabe lydbilledet,” fortæller Símun.

“Lydbilledet skal bearbejdes mindst lige så grundigt som fx klipning af filmen. Alle lyde bliver genskabt, alle fodtrin, bevægelser, biler der kører forbi, døre der smækker, pistolskud osv., bliver lagt ovenpå billederne. Så får man fuld kontrol over, hvordan elementerne skal lyde i filmen”

At bygge en lydside fra bunden

Under forløbet arbejdede eleverne med kortfilmen Lille Voksen. Filmen er uden dialog og blev optaget uden nogen form for lyd. Dette betød, at alt – fra små knirkelyde på et trægulv til lyden af en dør, der smækker – skulle genskabes.

“Vi har skullet optage foley-lyde som fodtrin, knirkende gulve og tøjstøj samt atmosfærelyde som skovens baggrundslyd eller rumklang fra et bymiljø. Derefter har vi arbejdet med editering og mixning af lydene” forklarer Símun.

Han har selv lavet lyddesignet til den kortfilm, de arbejdede med, og forløbet sluttede med, at eleverne blev præsenteret for hans design. Her blev de introduceret til den detaljegrad, som professionelle lyddesignere arbejder med – og hvordan lydene kan bruges til at skabe en følelse, der er usynlig, men har stor betydning for oplevelsen.

Teknologi der løfter læringen

Den høje kvalitet af lyddesignet blev muliggjort af det nye udstyr, som Færchfonden har bidraget til. Med professionelle mikrofoner, højttalere og software har eleverne kunnet arbejde under forhold, der afspejler den virkelige filmverden.

”Det har gjort en stor forskel, at udstyret har været af god kvalitet for at kunne udføre arbejdet rigtigt. Lige såvel som det er vigtigt at have et godt kamera til at filme med, er det lige så vigtigt at have de rigtige mikrofoner, højttalere og ordentlig IT/software for at kunne arbejde med lyddesign,” siger Símun.

For mange af eleverne var forløbet en øjenåbner for, hvor komplekst og tidskrævende lyddesign kan være. Hver enkelt lyd kræver omtanke og bearbejdning, og samtidig skal perspektiverne i lydene passe til billedsiden.

“Hvis man ser et barn gå på et trægulv, skal lyden afspejle både gulvets materiale og barnets fodtøj. Det kræver, at man tænker over, hvor tæt mikrofonen er på, eller at man bruger software til at simulere afstanden og rumklangen,” siger Símun.

Lyddesignets kunstneriske muligheder

Arbejdet med lyd er ikke kun teknisk – det er også en kunstnerisk disciplin, der kan ændre eller forstærke en films følelsesmæssige udtryk.

“En film som The Zone of Interest viser, hvordan lyd kan fortælle en parallel historie. På billederne ser man en idyllisk have, men lydene – skrig, skud og rumlen fra lejren bag muren – skaber en kontrast, der forstærker filmens budskab. Det viser, at lyd kan være mindst lige så afgørende som billeder i en fortælling.”

Med forløbet har filmlinjen ikke kun givet eleverne tekniske færdigheder, men også åbnet deres øjne for lyddesignets kreative muligheder. Det er erfaringer, som de unge filmskabere kan tage med sig, når de fortsætter deres arbejde – med drømme om en dag selv at skabe film på et professionelt niveau.

Færchfonden x Dansk Talentakademi – Et filmisk kraftcenter i Vestjylland

Det nye lydudstyr er en del af et nyt projekt på filmlinjen, som er støttet af Færchfonden. Med visionen om at skabe et stærkt filmmiljø i Holstebro og klæde unge filmskabere bedre på til en karriere i branchen, støtter Færchfonden Dansk Talentakademis filmlinje som en del af projektet “Filmisk Kraftcenter.” Støtten på 400.000 kroner muliggør et teknisk løft med professionelt udstyr og samarbejder med bl.a. CPH:DOX og Århus Filmværksted. Eleverne får adgang til mentorordninger og netværk, der rækker langt ud over akademiets rammer. Målet er at styrke lokalsamfundets filmmiljø og forme fremtidens filmfortællere i det vestjyske.

Åbent for ansøgninger nu

Har du også lyst til at kaste dig ud i filmkunsten med andre unge mennesker? Eller er du nysgerrig på nogle af de andre linjer på Dansk Talentakademi? Så send os en ansøgning nu! SØG IND HER

Der er ansøgningsfrist den 16. februar kl 23:59. Du kan tilmelde dig ved at udfylde en ansøgningsformular til den linje, du gerne vil optages på.  Herefter vil du blive indkaldt til en audition eller optagelsessamtale.

Fotos af Benjamin Keller Sommerfeldt, som selv lige nu er elev på filmlinjen på Dansk Talentakademi