Alexander gik på Dansk Talentakademi og er nu optaget på Manuskriptskolen
Fra Dansk Talentakademi til Manuskriptskolen. Nu bliver Alexanders skrivedrøm til virkelighed
Alexander Prassig Frausig er 18 år, fra Viborg og har altid elsket at skrive. Men han troede ikke, at han var særligt god til det. Nu er han i gang med at udleve sin drøm og er, som én ud af kun 12 deltagere fra hele Danmark, blevet optaget på Manuskriptskolen for Børnefiktion
Alexander Prassig Frausig sad hjemme på sit kollegieværelse i Nørre Nissum, da han fik beskeden. Han kunne ikke få sig selv til at åbne brevet. Det måtte være et afslag, tænkte han.
”Så stod der, at jeg var optaget! Mit hjerte hoppede ud af mit bryst og jeg sad bare og rystede. Jeg var bare så overrasket og glad – jeg kunne slet ikke tro på det,” siger han.
Få uger tidligere havde han været til optagelsesprøven på Manuskriptskolen for Børnefiktion i København. Som den yngste af ansøgerne og den eneste, der ikke kom fra hovedstaden, rejste han fem timer for at komme til prøven. Nu er han flyttet fra Nørre Nissum til et værelse på 13 kvm i Hvidovre og er klar til at starte på en drøm, han knap havde turde håbe på.
Kreativt barn med store drømme
Alexander voksede op i Hjarbæk, en lille by nær Viborg med kun 238 indbyggere. Et sted, hvor der ikke var mange, der ligesom han selv elskede at læse bøger, skrive kreative tekster, tegne og lave teater. Han gik på en international skole i Viborg, hvor han tilbragte mange timer på biblioteket, dybt opslugt i bøgernes verden.
”Jeg kværnede virkeligt bøger. På et tidspunkt i fjerde klasse blev min lærer så træt af hele tiden at finde nye bøger til mig, at han gav mig John Steinbecks ’East of Eden’. Han troede aldrig, at jeg ville blive færdig – men det gjorde jeg,” fortæller han og griner.
Som ung startede Alexander med at skrive vrede hate-mails, som han beholdt for sig selv.
”Jeg var meget vred i den periode, og så skrev jeg om det. Senere skrev jeg digte. Men jeg troede aldrig, at jeg var særligt god til det. Så jeg delte det aldrig med nogen,” siger han.
Efter folkeskolen startede han med at gå på Askov efterskole, på musical & teaterlinjen. Her hørte han om Dansk Talentakademi, og han besluttede at søge ind – dog på forfatterlinjen frem for teaterlinjen.
”Jeg tænkte, jeg er egentligt bedre til at skrive end at lave teater. Så gav jeg det et skud, og det kom som en kæmpe overraskelse, at jeg blev optaget,” fortæller han.
På forfatterlinjen på Dansk Talentakademi i Holstebro, og nu på Manuskriptskolen i København, bruger han også sin interesse for teater. Han sidder for det meste i med en tegneblok i hånden, mens han skriver. Så tegner han sine egne karakterer og forestiller sig det hele udspille sig som i et teaterstykke.
Fra engelske hate-mails til dansk ungdomsroman
På forfatterlinjen lærte Alexander, at han kunne skrive meget mere, end han havde forestillet sig – også på dansk. I dag har han skrevet en hel ungdomsroman, som han har sendt til flere danske forlag.
”Dansk Talentakademi har lært mig at tro på mine egne evner til at skrive. At tro på, at jeg kan noget, og at andre faktisk gider at læse det. Det er jeg vildt taknemmelig for, og det kan jeg virkeligt tage med mig” siger han.
For Alexander har det betydet meget at blive en del af et fællesskab med andre, der elsker at læse og skrive. Han fandt ud af, at han skriver bedst i selskab med andre, hvor han kan høre “klik-klak” af tastaturer rundt om sig og komme ind i et kreativt flow.
”Mine timer på forfatterlinjen var noget, jeg så frem til hele ugen. At komme til Holstebro og være sammen med andre, der var passionerede omkring det samme, som jeg var. Jeg har virkeligt fået venner for livet gennem det.”
Min drøm er at skrive resten af livet
Under sin tid på Dansk Talentakademi har Alexander brugt alle de muligheder, skolen tilbød. Han har mødt inspirerende mennesker, læst op af sine tekster på bogmesser og litteraturarrangementer og har fået mentorvejledning fra professionelle forfattere – heriblandt sit idol Anna Juul.
”Det var helt vildt. Hun er et personligt idol, når det kommer til at skrive. Det var vildt nervepirrende at få vejledning af hende. Og en kæmpe ære. Hun gav mig virkeligt værdifuld feedback, som jeg kunne bruge,” siger han.
For Alexander er Dansk Talentakademi blevet et springbræt til Manuskriptskolen, hvor han de næste to år skal fordybe sig i børne- og ungdomsfiktion. Til andre unge, der overvejer at søge ind på forfatterlinjen, siger han:
”Gør det! Det værste der kan ske, er at du kan få et nej. Det er et fantastisk sted at være. Og jeg har udviklet mig så meget. Jeg ville ikke være den forfatter jeg er i dag, hvis det ikke var på grund af forfatterlinjen. Jeg var ikke kommet ind på manuskriptskolen, hvis jeg ikke havde gået der. Jeg fortryder på intet sekund at have søgt ind, og det er faktisk meget sørgmodigt for mig, at jeg skulle stoppe. Jeg kommer til at savne det”.
Portætfoto af Alexander fra Manuskriptskolen for Børnefiktion
Om forfatterlinjen på Dansk Talentakademi
Forfatterlinjen på Dansk Talentakademi tilbyder unge et kreativt skrivefællesskab, hvor de kan udvikle deres litterære stemme og udforske forskellige genrer og formater. Uddannelsen består af skriveøvelser, tekstlæsninger og oplæg, suppleret med workshops og besøg af professionelle forfattere. Gennem tværfaglige projekter med andre linjer som dans og film får eleverne mulighed for at eksperimentere og skabe fortællinger på nye måder.
Læs mere her
Er du nysgerrig på forfatterlinjen? Eller på de andre linjer på Dansk Talentakademi? Kom til Åbent Hus!
Søndag den 10. november kl. 12-15 holder Dansk Talentakademi Åbent Hus, hvor du kan møde eleverne, få en rundvisning og besøge linjerne. Vi glæder os til at byde velkommen til en dag fuld af kreativ inspiration!
Tilmeld dig her:
Fotos fra Alexanders tid på Dansk Talentakademi.